VIRTU_ROZLICZENIE PRODUKCJI SQL
2010-01-07
Firma IKKI-SOFT włączyła do Systemu opartego na bazie SQL nową aplikację rozliczającą kompleksowo proces produkcyjny w zakładach branży mięsnej. W skład aplikacji wchodzą moduły: SKUP, EWIDENCJA, ROZLICZENIE PRODUKCJI, ROZLICZENIE UBOJU.
I) Moduł SKUPU umożliwia pracownikowi (również w terenie za pośrednictwem laptopa) wprowadzanie do systemu niezbędnych danych dostawcy (imię i nazwisko, numer stada, NIP, numer dowodu osobistego i konto bankowe dostawcy) oraz dane dotyczące kupionych sztuk (rodzaj zwierząt, waga żywa, ilość sztuk, numer kolczyka). Na podstawie tych danych tworzony jest dokument PZ lub faktura VAT RR, a dane zostają przesyłane do bazy za pośrednictwem łącza internetowego.
II) Moduł EWIDENCJA wprowadzanie danych do systemu może się odbywać przy pomocy terminali z podłączonymi urządzeniami dodatkowymi. W naszym systemie przewidujemy możliwość podłączenia terminali AXIS (tanich i prostych, ale z ograniczonymi możliwościami podłączania urządzeń dodatkowych) i terminali z systemem Windows (z ekranem dotykowym i nieograniczonymi możliwościami dołączania dodatkowych urządzeń). W zależności od potrzeb można dołączać: wagę, drukarkę (etykiet, kodów kreskowych, paragonów), czytnik kodów kreskowych, urządzenie do badania mięsności i inne. Terminale można ustawiać w każdym miejscu, w którym niezbędna jest rejestracja danych i w każdym miejscu może być rejestrowany inny zakres danych.
Wprowadzone dane umożliwiają:
- ewidencję stanów i obrotów magazynowych,
- rozliczenie magazynów i inwentaryzacji,
- rozliczenie istotnych faz produkcji,
- rozliczenie zaników/przyrostów na produkcji,
- śledzenie stanu realizacji otwartych zleceń produkcyjnych,
- śledzenie przesunięć partii surowca,
- określenie pochodzenia surowca.
III) Moduł ROZLICZENIE PRODUKCJI
Produkcja wędlin
Każdy asortyment może mieć przypisane kilka receptur (norm), a każda pozycja w recepturze może mieć także przypisaną recepturę. Nie ma ograniczeń na stopień zagłębiania, każda pozycja może być określona jako surowiec podstawowy, dodatek, przyprawa, materiał pomocniczy, koszt lub inne. W recepturze może być dowolna ilość składników, także pracochłonność, wydajność i techniczny koszt wytworzenia. Na podstawie receptury łatwo można obliczyć koszt wyprodukowania według dowolnych cen. Zlecenia produkcyjne otwiera się na jeden asortyment, na podstawie stanów magazynowych, przyjętych zamówień, otwartych zleceń i ustalonej procedury. Przy otwieraniu zlecenia program proponuje ustaloną w normie optymalną ilość wyrobu gotowego, ale można tę ilość zmienić. Można otworzyć też zlecenia bez zamówienia. Otwarcie zlecenia może automatycznie zdejmować ze stanu magazynów ilości surowców potrzebne do realizacji zlecenia (na podstawie ustalonej normy). Zlecenie może być ewidencjonowane podczas przechodzenia przez poszczególne fazy obróbki. Zamknięcie i rozliczenie zlecenia dokonuje się po zarejestrowaniu wyrobu gotowego przekazywanego do magazynu.
Rozbiory
Ewidencja danych na wejściu i wyjściu z rozbioru umożliwia wykonanie analiz. Wsady i uzyski mogą być ewidencjonowane z podziałem na partie (np.: dostawca, data uboju) i wtedy analizy mogą być z dokładnością do partii. Na podstawie wsadów i uzysków łatwo możemy uzyskać dane o przyroście wartości i zanikach produkcyjnych. Program umożliwia wykonanie "tradycyjnej" analizy rozbiorów sprowadzając wszystkie uzyski do kilku zdefiniowanych grup (domyślnie: mięsa w klasach, tłuszcze, skórki, nogi, ogony, głowy, kości).
Wychładzalnia
Rozliczanie ubytków na wychłodzeniu jest możliwe z dowolną dokładnością na podstawie danych zarejestrowanych na terminalach poubojowych oraz podczas rozchodu z wychładzalni.
IV) Moduł ROZLICZENIE UBOJU zapewnia odpowiednie klasyfikowanie ubitych sztuk i analizy uboju. Na podstawie dokumentów Pz i danych zaewidencjonowanych po uboju można rozliczyć dostawców według wagi poubojowej. Dane z uboju mogą być rejestrowane przy pomocy terminali z podłączoną wagą i urządzeniem do pomiaru mięsności.
< powrót
|